środa, 21 stycznia 2015

Refluks

W chorobie refluksowej odpowiednie odżywianie odgrywa dużą rolę.W ogóle dieta ma szanse być lekkostrawna.Trzeba zmniejszyć ilości tłuszczów lub ograniczyć usługi mogące zwiększyć wydzielanie kwasów żołądkowych. Wyeliminować napoje gazowane, które nasilają odbijanie.


Chorzy powinni unikać świeżego pieczywa, tłustego mięsa bądź wędlin, serów wszelkiego typu, warzyw kapustnych, cebuli, czosnku, pora, papryki, ogórków, rzodkwi, rzepy, rabarbaru, kalarepy, szczawiu, słodyczy Bóle kręgosłupa przy pracy przy komputerze w tym czekolady. Nie powinni pić soków cytrusowych bądź pomidorowych.


Posiłki powinno zjadać się 5-6 razy dziennie, w małych ilościach, aby zapobiec nadmiernemu wypełnieniu żołądka. Ostatni posiłek zwykle warto spożyć na kilka godzin przed snem, aby żołądek mógł co najmniej część spożytego pokarmu zdążyć przesunąć do jelit.


.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz